Pebernødder uden smør

14 dec 2010 af Flo, 6 Kommentarer »

Sådan ser pebernødder uden smør ud....*kan ikke sige mere, har munden fuld af pebernødder*

Jeps – man kan godt undvære smør, når man bager. Faktisk kan man erstatte det med frugtmos som sveske, æble og abrikos, uden at bagværket kommer til at smage af disse ting. Det anede jeg ikke selv, men nu virker det efterhånden helt naturligt på mig at gå efter glasset med æblemos i stedet for Lurpakken, når jeg skal bage.

Pebernødderne her smager helt og aldeles fantastisk. Til gløgg, til kaffe, til børnenes saftevand, i kræmmerhuse på juletræet, som værtindegave, til at lege ”mus”. Hele badujlen.

Erstatningsfinter som æblemos koster lidt på konsistensen (altså knaset i en pebernød), men også der kan man fifle sig frem til alternativer, der virker. I denne opskrift er det f.eks. kartoffelmel, som jo er ren stivelse, og hjortetaksalt, som traditionelt giver sprødhed.

Pebernøddernes størrelse og bagetiden spiller også ind. Man kommer alt i alt så tæt på den gammelkendte pebernøddeoplevelse, som det er muligt.

Krydderimængden her giver en forholdsvis mild styrke, så kom bare mere i, hvis de skal være mere voksne.

Pebernødder uden smør (ca. 120 stk)

 • 275 g. hvedemel (+ et par håndfulde til at ælte i)
 • 125 gram sveskemos eller æblemos
 • 125 gram sukker
 • 1 æggehvide
 • 2 tsk kartoffelmel
 • 1 tsk natron
 • 1 tsk hjortetakssalt
 • 0,5 tsk stødt ingefær
 • 0,5 tsk stødt kanel
 • 0,5 tsk stødt kardemomme
 • en knivspids peber

Pisk sukker og sveske/æblemos godt. Æggehvide og kartoffelmel piskes i, til massen er jævn, hvidlig og let skummende. Bland hvedemel med hjortetakssalt, natron, ingefær, kanel, kardemomme og peber og rør det i massen.

Ælt dejen færdig på et melet bord, tril stænger af dejen og skær små stykker af til pebernødder. Rulles mellem hænderne og lægges på bagepapir – husk, at de hæver en del, så pas på, de ikke bliver for store!

De skal have 15-17 minutter ved 200 grader. Lad dem stå lidt på pladen og dampe af, inden du flytter dem over på en kølerist. Opbevares under låg.

PS: Hjortetaksalt lugter hæsligt, når det bager, men det afgiver IKKE en tilsvarende smag til bagværket. Bare så du ikke panikker, hvis du ikke har bagt med stadset før.

Tags:, , , ,

6 Kommentarer

 1. Klidmoster siger:

  Wow, du forstår virkelig at sno dig. Jeg er vild med den opskrift og de skal helt klart prøves her til jul – så skruer jeg bare lige lidt mere op for krydderierne. For godt nok kan jeg lokke min mand til at spise hvad som helst – men han insisterer altså på at der skal st. nelliker i pebernødder :-)

  • Flo siger:

   Haha, ja, alle lader til at have deres helt egen religion, når det kommer til pebernødder :-D Men jeg er glad for, at du vil afprøve den her.

 2. Helleq siger:

  De må helt bestemt prøves af :) Og jeg har god hjemmelavet æblemos i fryseren, så den må tages op og så kan vi få både æblekage OG pebernødder. :)
  Tak for inspirationen

 3. Ida siger:

  De er bare suuuuuper lækre! meget bedre end alle andre opskrifter jeg har!

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Søg ...

Translate me

  Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2015 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak