Den lille, fedtfattige guide til nytårssnacks

29 dec 2010 af Flo, 15 Kommentarer »
Print Friendly

Der skal traditionen tro være noget at knase med, mens vi andægtigt lytter til Dronning M’s nytårstale. Og når det skal være uden fedt, er der flere ting, man kan gøre.

Her er et par idéer til velkomst-agtige snacks. Man kan garanteret finde på tusindvis flere (og mere overdådige eller eksklusive) men eftersom det her er det første nytår, hvor min datter skal spise med, er det første gang, der skal hittes på noget, der både er fedtfattigt og børnevenligt.

1. Chips

Alle poser chips er bandlyst fra starten, også dem der hedder noget med ”light”. MEN. Den gode nyhed er, at man kan lave dem selv i mikroovnen, helt uden olie, og at de kommer til at smage fuldstændig som købechips.

Jeg har købt noget Salt & Vinegar-krydderi hos abigail.dk, men ellers kan man jo drysse med det, man har lyst til. Hvis man synes, er rodfrugtchips af f.eks. rødbede også hamrende lækre og smukke at se på.

Man kan lave chips i mikroovnen ved at…

 • vende en tallerken om…
 • lægge et stykke bagepapir på…
 • fordele tyndskårne kartofler på det. Brug et mandolinjern eller siden af rivejernet.
 • Drys med salt/krydderi…
 • giv dem fuld skrue i 4-5 minutter.

(Man kan jo også købe sig verdens bedste opfindelse og læse en gammel Dinertest af den lige her.)

Dernæst er der popcorn, som kan laves på 3 måder:

 • Grydepoppet med en smule kokosolie.
 • Mikro-ovns-poppet – og så skal det være dem fra Urtekram, de har nemlig slet ikke puttet fedtstof i.
 • Luftpoppet. Jeg har købt et rigtigt halvfemser-drøn af en luftpopper på et loppemarked for en femmer – men man kan sagtens købe dem nye og fine.

Saltstænger er også gode, og dem fra Coop er længst nede, hvad angår fedtprocent – her er den 5 g. pr. 100 g.

2. Frugt

Man opnår meget med præsentation og udvalg af frugt – for det skal jo ikke bare være en skål med grønne æbler. Det er der ingen, der gider, og ingen der synes, er festligt. På den anden side gider man ikke at gå fuldstændig Martha Stewart over det. Men noget nøje udvalgt frugt, som man synes passer til champagnens brus, og som ser fint ud, er helt sikkert på sin plads. Her øverst oppe er det melon/mango-tryllestave (på træ-grillpinde) og herunder små bite-size stjerner. Lavet med kageudstikkere.

Tørret frugt i fine skåle, æblechips og kokoschips er også gode idéer.

3. Grøntsagshapser

Snittede grøntsager er heller ikke snackbordets dybe tallerken, det ved jeg – men for det første bliver man så hjertensglad over at se en agurk, når man har sovset-smovset i flere dage i træk – og for det andet kan det jo gøres lidt sjovt. I stedet for at have skæve stave stående i et glas satser jeg på blomstrende små bidder. Brug fantasien og de underlige køkkenredskaber, du ellers ikke får brugt. Den dims, jeg har brugt her, hedder et kannelerjern.

4. Pindemadder

– kan vel efterhånden med rette kaldes retromad. De er lidt til at grine af, men jeg synes, de fortjener en renæssance. De kan varieres i det uendelige, men her er en billig og nem model, som en fortravlet, forbrugsfattig familie (læs: mig) kan lave i en fart. Groft sandwichbrød (Levebrød fra Schulstad), fersk eller lufttørret skinke, radiser og hytteost 1,5 %. Spørg mig ikke, hvad det er med mig og de stjerner…

5. Dip og salsa

Det er godt at have noget at dyppe sine grøntsagshapser og chips i, nichts? Til almindelig dip kan man kaste sig ud i alskens krydderuter, paprika, honning, hvidløg, citron og whathaveyou, blandet med fromage frais / kvark eller min nye ven, Skyr.

Salsa kommer der her en opskrift på, som kan få englene hele Danmarks Radios Pigekor til at synge.

Salsa

 • 6 finthakkede cocktailtomater
 • 1/2 finthakket mango
 • 1/2 finthakket løg
 • 1/4 finthakket agurk
 • 1,5 spsk koncentreret tomatpure
 • 1 spsk sirup
 • 2 spsk sød chilisauce
 • 1 spsk eddike (hvilken slags man nu har)
 • et lille stænk tabasco eller lign.
 • salt

Hak, hak, hak. Og bland det godt sammen. Dressingen rystes sammen og vendes i. Jeg gav hele blandingen 10 drøn med stavblenderen for at få den rigtige salsa-feeling frem.

Tags:, , , , , , ,

15 Kommentarer

 1. Stjerneformet mad er det flotteste længe! Jeg lavede også mini lagkager i stjerneform i sommers og sikke et hit de var på kagebordet!
  Jeg tror jeg vil prøve de stjerneformede frugter til nytår, de ser så festlige ud, at jeg har lyst til et glas champagne her kl 8 om morgenen!

 2. Jeg skal sørme da prøve de dem rodfrugtchips. Lyder helt vildt, at de kan blive sprøde og lækre på den måde. Tak for tippet og i det hele taget din skønne indbydende blog. Jeg bliver meget inspireret:-)
  Godt Nytår til dig og alle, der læser med.

 3. Klidmoster siger:

  Fede snacks – på den fedtfattige måde :-) Jeg skal helt klart ha’ gang i mikroovnen senere!

 4. gravidgrahvad siger:

  Hold da op hvor ser det lækkert ud! Og nemt! Utroligt hvad en udstiksform kan gøre ved ens oplevelse af maden. :)

  Men der er lige en ting jeg ikke forstår. Hvorfor skal tallerknen vendes på hovedet med de der chips?

  • Flo siger:

   Altså, vores mikroovn er blevet lidt sær på sine gamle dage…men jeg tror, at tallerkenvenderfinten vil være en god idé for alle, idet fugten har lettere ved at fordampe, hvis man løfter kartoflerne lidt – altså, så de buer udad i stedet for indad/nedad, som de ville gøre, hvis man bare lagde dem på en flad tallerken. Håber det gav mening 😀

 5. Helleq siger:

  Skyr er også min gode ven. Jeg bruger både skyr, som en del af min morgenmad nogle dage. Halvt skyr og halvt A38.

  Men også i guacamole bruger jeg skyr. Det gør molen mindre avokado-fed og lækker.

  Chips-ne kan også laves i ovnen. Kombi med grill/varmluft, så knaser de fint også :)

  Godt nytår til dig og dine.

  • Flo siger:

   Skyr er virkelig en sej ting – ville ønske, at flere butikker førte det.

   Kan du ikke lige skrive, hvad du gør i ovnen – hvilken temp. og hvor længe? Jeg kan sgu ikke få det til at virke i ovnen.

 6. Signe siger:

  Øj, hvor ER du krea! Det er virkelig inspirerende; jeg bagte dine fantastiske æblemuffins i går i en let omskrevet version, i det min dreng (heller) ikke tåler mælkeprodukter. Erstattede ellers bare hvedemelet med hns Jyttemel (glutenfri) og kærnemælken med en halv dl smeltet margarine (som så ikke går an hos jer) og en halv dl vand. Og endelig, ENDELIG! kunne jeg servere ham en muffin, han faktisk måtte spise. Lykken var enorm, både hos mig og drengen, så TAK igen :)

  – Kort/lang

 7. Kathrine siger:

  Hej Fie
  Jeg kommer helt klart til nytårsfest hjemme hos jer – det ser da for lækkert ud! Og de dér gulerødder der ligner blomster – haps!
  Godt nytår – håber vores veje mødes i 2011.
  Kh Kathrine

 8. Vil lige dele med Jer, at man skal tænke lidt over, hvilket krydderi man bruger på de der mikrobølgechips, hvis man altså laver dem i sådan et palstichjul købt på nettet fra Hong Kong. Jeg lavede først “et hjul” med salt. De blev helt perfekte. Dernæst forsøgte jeg med Santa Maria Pastakrydderi, som er sådan et blandingskrydderi. Det skulle jeg ikke have gjort, for der skete en total nedsmeltning af chipshjul med tilhørende flammer i min mikrobølgeovn. Heldigvis sad jeg jo og gloede lige ind i ovnen, så jeg fik situationen under kontrol med det vuns, men alligevel lidt skræmmende. Kan ikke forestille mig andet end at der må have været noget sukker eller noget andet “brandbart” i pastakrydderiet, der har fået herligheden til at antænde.
  Nå men jeg har faktisk mod på at prøve igen, så nu, hvor jeg har smidt det brændte hjul ud, er jeg klar til at bestille et nyt – fra Hong Kong. De koster jo ikke så meget.

  • Flo siger:

   GISP… det var da godt, du var der til at slukke chipsbranden. Hvor væmmeligt. Jeg oplever også en gang imellem, at der er noget – og jeg ved ikke hvad – der får det til at gnistre lidt i mikroen. Måske er det små oliemolekyler, der flammer op? Men godt, du kommer op på hesten igen, for chipshjulet er nemlig verdens bedste opfindelse :-)

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Translate me

  Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2015 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak