Hvid marengskransekage

31 dec 2010 af Flo, 7 Kommentarer »
Print Friendly

Har du æggehvider, sukker og eddike i huset? Så kan du sagtens nå at lave denne herlighed til i aften. Processen er lang, men der er meget bagetid, som du kan bruge på at gøre andre nytårsting. Eller slappe heeeelt af.

Ret beset er dette ikke en kransekage på anden måde, end at den består af kranse. Der er ikke skyggen af marcipan, smør, chokolade eller andet fedt i. Til gengæld er den nem, elegant og festlig – og ligner et sort/hvid negativ af en traditionel kransekage.

Jeg kastede mig bare ud i at lave frihåndscirkler med sprøjteposen, men hvis man vil, kan man starte med at tegne 5 cirkler på et ark bagepapir. Brug glas, kopper, låget til et syltetøjsglas osv., i forskellig størrelse – eller bruge en passer, hvis man ikke, som jeg, smed den langt væk, da sidste matematiktime var overstået…

Der skal også være plads til låget (den mindste cirkel, som skal være lukket) og til et par striber eller kys, der kan ligge ved siden af marengstårnet.

Marengs:

 • 4 pasteuriserede æggehvider
 • 2 tsk. neutral eddike (jeg bruger alm. lagereddike)
 • 200 g sukker

Sørg for, at skål og piskeris er skoldede, tørre og kolde. Pisk æggehviderne stive. Hæld halvdelen af sukkeret i sammen med al eddiken og pisk, til massen er skinnende og lidt sej. Resten af sukkeret røres i med lavere fart på piskeriset i en tre-fire minutter.

Fyld massen i en frysepose og klip hjørnet af. Det skal være en ret bred åbning på 1-2 cm, så man kan lave forholdsvis tykke, donut-lignende kranse.

Kransene sættes i ovnen…

Bages ved 90 grader i 2,5 time (ikke varmluft). Det kan godt blive nødvendigt at sætte en grydeske i klemme for at få noget fugt ud. Sluk herefter ovnen og lad lågen stå åben, til den er kold.

Når kransene er helt kolde, laver du en mørk, tyk glasur af flormelis, kakao og vand og kommer den i en fryse- eller sprøjtepose. Klip verdens mindste lillebitte hul i hjørnet. Så kan du pynte kransene ved at zig-zagge glasuren henover, som man ville gøre med almindelig kransekage.

Lim den nederste krans fast på fadet med en cirkel af glasuren. Hvis man ikke venter for længe, kan man stable tårnet med det samme, og dermed udnytte glasuren som lim. Vær forsigtig – men glad og selvtilfreds!

Truuut! Godt nytår!

Tags:, , , ,

7 Kommentarer

 1. Marina siger:

  Det er da en SUPER god ide. Der er nu ikke smør i kransekage men temmlig fed på kalorierne dét er den da. Hvis jeg må låne det øverste billed vil jeg meget gerne linke til dig (og skrive at det er dit billed o.s.v. selvfølgelig). Hvis du kan nå at svare mig inden klokken 14 tager jeg den med i år, ellers må det vente til næste nytår.

  Rigtigt god nytår til dig og dine.

 2. Spiren siger:

  Jeg er dybt imponeret over din blog! Det var jeg også over den gamle (og jeg elsker dine mandagslinks!), men denne blog & alle de gennemtestede og nyskabende opskrifter & alle de flotte billeder af maden – wauw! Det virker som et kæmpe stykke arbejde, du lægger for dagen, og personligt kan jeg slet ikke nå at følge med på alle de lækre ting herinde fra, som jeg egentlig gerne ville prøve at lave selv – men skidt da med det! Det er jo bare et luksusproblem! 😀

  Tusind tak for al inspirationen – jeg vil med fortsat begejstring følge bloggen i 2011! Håber, at du og din familie får et smukt & strålende nytår!

  /Spiren

 3. Emma siger:

  øj den skal jeg da ha prøvet. :)
  Her i huset undgår vi ikke fedt men gluten og alle mælkeprodukter eftersom jeg er superallergisk.. og det er mig der laver mad… muhahaha :) Så må søn og mand bare følge med.. eller lave deres egen mad..
  men marengskage, kys, fuglereder bliver der allerede produceret en masse af og nu “kransekage” er da bare endnu et fantastisk indslag :) så tak for herlig inspiration.
  Vi har med stor fornøjelse spist dadelguf hele december 😉 ( det er næsten pinligt men vi har spist tre pakker dadler i ren dadelguf… næsten helt alene.. og lidt hjulpet af vores gæster :))

 4. Sune siger:

  Tillykke med nomineringen, og hvor er det dejligt.

  Hvis man tag noget af sukkeret og knuser det med citronskal og rører det sammen med resten af sukkeret, så får man en utroligt lækker marengs med bittersyrlig citronsmag.

  Og så kan man jo eventuelt tage nogetlakridsplver og blande i sin kakao, og hvis man er helt syg, noget granuleret frysetørret hindbær (som har sin fastepladsvedsiden af mælken)…

 5. […] og jeg glæder mig til at prøve den senere på måneden. Tænker, at den kan bruges til nytår på den her sag, for […]

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Translate me

  Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2017 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak