Mandagslinks: Et helt nyt år

3 jan 2011 af Flo, 12 Kommentarer »

Et helt nyyt liiiiv, et nyt fantastisk pææærspektiv…

Aladdin, anyone? Ingen? Nej?

Det er januar, det er et nyt år. For mig er alting nyt. Min forlængede barsel er officielt slut, jeg står uden fast arbejde, og skal jeg visualisere denne måned ser jeg en stejl trappe, jeg skal gå ned ad. Ned mod det ukendte. Det der fremtid, I ved nok. Og jeg har altså højdeskræk.

Men. Jeg står på mit eget trappetrin. Min egen platform. Mit helt eget udgangspunkt, for første gang. Jeg er klar til business. Og hvis du vil have mig til at skrive/rette/skabe en tekst for dig, hvilken som helst slags i hvilket som helst medie – eller bruge mig som mad-klumme-blogger-skribent-type, er jeg åben for alle forslag.

Snart kommer der en sektion af Flo’s Diner, hvor jeg vil gøre et nummer ud af mig selv og mine journalistiske evner, men indtil da håber jeg, at du vil tænke på mig, hvis du har brug for en skriverkarl…øh…pige. Dame. Kvinde. Errr. En, der kan skrive. Ing?

Og så kan vi gå i gang med mandagslinks. Skrevet direkte fra influenzasofaen.

Grøn suppe af grøntsager fra i går... billede fra expendableedibles.com

Det kan være svært at undgå madspild, når man har en husholdning med særlige spilleregler for mad – og i det hele taget, når man har et lille barn, der kaster lige så meget mad på gulvet som i munden. Men. Noget kan man jo undgå!

For dem, der ikke skulle vide det, vil jeg gerne i den forbindelse anbefale Rema 1000, for de har en officiel politik, der hedder “ingen mængderabatter”. Man køber kun det, man har brug for, for der står ikke nogen og vifter én om næsen med “tre pakker brød for to pakkers pris”. I like it.

Men det var jo egentlig et link, jeg ville frem til. Nemlig dette: Expendable edibles. Det betyder vel noget i retning af tiloversblevne spiseligheder. Altså mad, man ville have smidt ud, hvis man ikke lige tænkte sig om en ekstra gang. De kogte gulerødder fra i går. En kartoffel, der har set bedre dage. Appelsinskræller. Det hjemmebagte brød, der blev stenhårdt allerede dagen efter. Det hele kan bruges igen. Blot man husker dette:

 • Always start with fresh ingredients (cleaned with running water, a veggie brush or paring knife, if necessary)
 • Assess what’s on hand and be open to substitutions
 • Remember: foods that lose their beauty pageant looks still have plenty of culinary spunk
 • Have fun morphing foods from one texture to another by heating, freezing, food processing, baking, etc.
 • Get unglued from your recipe cards and exact measurements (with the exception of baking which requires more precise chemistry).  As you cook, keep tasting and adjusting

Jeg elsker de her mennesker for deres indsats. Hjemmesiden kunne afgjort godt bruge nogle billeder, men den er et besøg værd. Afsted, afsted. Som de siger.: Yes, some will laugh at your noble work. But in our book, you’re saving the world.

Og så videre til en opskrift på de her fine fiduser:

Foto: foodnetwork.com

Dampede dumplings m. tofu. Enten hader man tofu, eller også elsker man det. Jeg har kun prøvet stadset én gang , en dag vi var SÅ trætte af kylling – og jeg var modvillig, men blev begejstret. Det var noget sur-sød wok, og deri gav det fuldt ud mening som erstatning for kød. Jeg må helt sikkert kaste mig ud i noget mere tofu-eksperimenteren.

I genbrugets hellige navn gaflede jeg her den anden dag en fin og ubrugt steamer fra vores storskraldsrum. Haps. Så nu har jeg tænkt mig at prøve de her dumplings meget snart. Dampet, så der er altså ingen olie. Smart! Og så lige dyppedyppe i noget soja/chili, forestiller jeg mig. Mums.

Store brune øjne og blød, blød pels. Aha. Helt sikkert. Prøv lige at se den her aggressive fætter  af en kænguru. Stop den, før den hopper igen, siger jeg bare!

Kængurukød er ligeså magert som kylling. Er det ikke vildt? Irma sælger kænguru, og selv om jeg har et meget stort horn i siden på den butik, må man give dem, at de sælger varer, det er svært at få andre steder, når man har særlige behov. Eksotisk kød er noget af det. Struds, krokodille og kænguru har jeg set i Irmas køledisk – til ågerpriser, men hey. Det er dyrt at leve (fedt) fattigt. Dén tager vi lige op i en anden blogpost.

Anyway. Her er en samling opskrifter med kængurukød og en fin videotutorial med australsk accent på Thai Kangaroo Salad, som jeg er en stor, stor sucker for.

Vi er nået til 2011, og det er i sig selv lidt vildt. Jeg husker stadig nytåret 2000 som noget meget space-age-Y2K-agtigt noget med folk i søvpapirskostumer og en stolt, men også lidt vantro måde at tale om, man var en del af et årtusindeskifte. Og nu er det så 11 år siden.

Vil man vide, hvad de spiste i sidste årtusinde, eller for den sags skyld 10 årtusinder før ham der Jesus, er det her et sjovt link med nogle overraskende facts. Lakrids og skumfiduser spiste man år 2000 før Kristi fødsel, mens lasagne først kom til i det 13. Århundrede.

Source: shaunphilly.wordpress.com

Hvis du skulle være en af dem med et jeg-skal-være-sundere/tyndere/tykkere-nytårsforsæt, så kan den her side være praktisk hjælp. Mealographer er en side, der er forbundet med en fødevaredatabase, og når du så f.eks. indtaster, hvad du har spist til aftensmad, får du at vide, præcist hvad, du egentlig har spist. Alt fra fedt, vitaminer, kolesterol, alt muligt (vær dog opmærksom på den underlige amerikanske ting med at måle alt i ”servings”, ikke pr. 100 g.  Nogle gange skal man lige regne det om)

Smart, ikke? Klik lige her: Mealographer.com.

Foto: pixic.com

Jeg er selv i familie med adskillige fotografer og billedmagere, både professionelle og amatører, så det er ikke gode råd om fotografering, det skorter på. Nogle gange lykkes det, andre gange gør det ikke (og så må man ty til Lightrooms lyksaligheder). Men hvis der er noget, der ødelægger en madblog, er det dårlige billeder. Mmm, det lyder godt, tænker man – men det ligner en uskarp bunke blitzede nudler, selvom det er koteletter i fad.

Som afslutning på dagens mandagslinks kommer derfor et link til fem, basic gode råd til madbloggeren, der gerne vil tage gode madbilleder. Simpelt og fint, synes jeg.

PS: Dagens dark side, ikke at forglemme. Til onde, onde pandekager.

Tags:, , , ,

12 Kommentarer

 1. Øj der var nogle sjove links! Den der tidslinie var ret skæg, især at finde den første nordiske printede kogebog. Den var sjov at læse lidt i!
  De der råd til at tage billeder af mad, uha hvor de gælder for at tage mange andre slags billeder også!
  Kænguru er vildt sjovt, det er sådan lidt 90’er agtigt. Synes der engang blev gjort stort hejs af at introducere danskerne for det langhalede dyr!
  Dejligt med lidt tanke skriblerier fra sygesengen, håber dog du snart er på højkant igen!

  • Flo siger:

   Måske var kænguru big in the nineties? Jeg ved det ikke, jeg var slet ikke så smart eller kulinarisk dengang :-D

 2. Flora Amalie siger:

  Jeg købte lyssværds chopsticks i julegave til Allan og de var pænt fede, men den darth tager nu alligevel prisen!

  Og expendable edibles ligner et sted jeg kommer til at besøge i fremtiden. Godt fundet!

  • Flo siger:

   Lyssværdschopsticks! Sådan nogle vil jeg have! Hvor, hvor, sig det dog kvinde!
   Tak, søde Malle. Håber du kan bruge siden til noget, jeg synes det er ærgeligt, der ikke er billeder, men som inspiration er den god.

 3. Uden Relevans siger:

  Det er altså en vild spatel :)

 4. OMG! Der er jo så mange fede Star Wars grejer via det link. Der er jo cup cake pynt, onde udstiksforme, og forklæder….. jeg bliver næsten nødt til at shoppe lidt. Har vitterligt for lidt Star Wars i mit køkken!!!

  Tak for inspiration! Og jeg vil spændt følge dit dumpling-projekt.

  • Flo siger:

   Man har ALTID for lidt Star Wars gear i sit køkken!
   Nu må vi se med dumpling-projektet, jeg skal liiige have købt nogle ingredienser hos min lokale Asien-biks.

 5. Rikke R siger:

  Ingen der siger nej og standser mig:-) Sorry kunne ikke lade være, men måske bedre sætning til det nye år:-)

 6. lisbeth frandsen siger:

  hej Fie!
  Det var med stor fornøjelse jeg læste din blog i dec. Du kan virkelig få en “gammel husmor” ud i køkkenet. Nu vil jeg glæde mig til hver mandag, med nye input.
  Jeg ser frem til nye strikkeopgaver til din guldklump.
  Der skal nok skal være nogen der for øje på dine talenter. Bare klø på.

  k.h. Lisbeth, næstved

  • Flo siger:

   Hej Lisbeth, og tak for al strikningen, vi nyder godt af det og modtager gerne mere, hvis du har lyst! Er glad for, at du kan bruge bloggen til noget. Kærlig hilsen Fie

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Søg ...

Translate me

  Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2015 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak