Årskort til frituregryden

17 jul 2011 af Flo, 10 Kommentarer »

I dag var min nu 2-årige langhårsindianer i Københavns Zoo for første gang. Hvilket i sig selv var en fest. Tænk, en rigtig stor abe! Og en ponyhest! Og en løve, der siger wrrar! Zoo er en oase og et genialt udflugtsmål, som kun er en cykeltur væk for os. Vi kommer til at bruge det årskort rigtig meget.

Men.

Har du, kære småbørnsforælder, lagt mærke til, hvor uendeligt crappy mad, der bliver solgt i Zoo? I kiosken, som ligger inde i selveste det bankende hjerte af Børnezoo, kan du få pomfritter, shawarma, belgiske vafler, is og noget burgermenu af særligt slatten art. Mens gederne, køerne, kaninerne og gudvedhvilkepattedyr gnasker gulerødder i kilovis omkring dig. Og madpakkefolket stimler sammen i det dertil indrettede træhus ved siden af.

Hvad er egentlig meningen, Zoo? Hvorfor er det, at man ikke kan købe en sølle lille pose gulerødder, agurkestænger, rosiner, minirugbrød eller bare et lille uskyldigt ævle i den kiosk?

Jeg har (selvfølgelig) allerede brokket mig over det på Facebook, og fået et par nedslående nyheder: Sådan er det i forlystelsesparker. Vi har endnu langt de fleste af dem til gode, så jeg kan kun grue for, om det virkelig er rigtigt.  Da jeg som barn var i Legoland tilbage i 1864, var der ikke andet at få end røde pølser og pommes. Kan det virkelig passe at vi ikke er rykket forbi industrikødet og frituren endnu?

Så tror da pokker, at der er så rystende mange overvægtige unger i det her land.

Den anden dårlige nyhed er, at det for kioskejeren bedre kan betale sig at have en spand mayo stående i køleren end en kasse frugt, som jo fordærves på lyntid. Lige med Zoo må modargumentet være, at så kan de sgu da give resten til okapierne, altså…

Jeg ved det godt. Jeg lovede jo, at der ikke ville være sundhedspræk på menuen her i Dineren.

(Og jeg skal være den første til at understrege, at jeg går ind for adskillige is om dagen, når man har ferie. Og slik. Og sodavand, der bobler sjovt i næsen. Og ballade. Men det stiller jo ikke sult, og det gør pommes fandenfrittemig heller ikke. Desuden lægger jeg ekstra mærke til den slags, fordi vi skal styre uden om fedt, som I ved.)

Men det her er altså decideret åndsforladt. Prøv at høre, Zoo. Jeres park ligger nærmest i øko-land. Alle de engagerede storbyforældre med respekt for sig selv, medlemskab af Børn i Byen og abonnement på Aarstiderne, går i Zoo. Ofte. Med årskort. Det er sådan lidt Dyrehavsbakken for speltmødre, ikke? Og så kan I ikke engang diske op med en agurk?

Jeg fatter det ikke.

Virkelig overhovedet ikke.

Oplys mig! Hvad foregår der? Hvor er klid-juntaen, når vi har brug for den?

PS: Ja, vi havde vores egen madpakke med, og vil nok altid have det. Men i princippet, ikke? I princippet!

Tags:, ,

10 Kommentarer

 1. Ibs siger:

  Det er faktisk helt godt set. Måske du kunne gøre pol.dk opmærksom på det, så de kunne bruge det i deres fedme-tema. Det er et rigtig relevant emne at tage op til debat! For der er MANGE parker/tivolier/whatevs, der serverer den slags underlødige sager. Og hvis ‘man’ mener, at Coca-Cola og Toms har ansvar for fedme, så må Zoo og de andre også stå ret og gøre noget. Så gør dog noget!

 2. Maja B siger:

  Jeg kan kun være så enig med dig…
  Første gang jeg tænkte over det, var på en tur til “Hjerl Hede” uden madpakker… det er også her, ligesom om at cola og fritter ikke passer helt til konceptet…
  Hej fra Maja B

 3. Flora Amalie siger:

  Det er sgu triste tilstande, ikke bare for speltmødre (hehe), men for alle Københavnere (og turister for den sags skyld).
  Håber du kan ruske lidt op i dem der bestemmer.

 4. Nana siger:

  Det er så sørgeligt!
  Vi har også årskort til Zoo på 4. år nu, og vi KAN simpelthen heller ikke forstå det crappy madudbud. Og netop specielt fordi der ligger bjerge af frugt og grønt hos dyrene.
  Vi har også altid mad med hjemmefra. Altid.
  Men jeg synes at du skulle omskrive dette blogindlæg til et brev/mail og så sende det til Zoo. Jeg har efterhånden sendt dem et par breve og jeg tænker lidt at jo flere der gør det, kunne måske bevirke at der i det mindste kommer en lille-bitte frugtbod?
  Kh Nana :)

 5. Liv Oustrup siger:

  Jeg har også skrevet til Zoo. Jeg argumenterede med, at selv Mac Donalds sælger salat og gulerødder… Jeg har ikke fået svar, men des flere, der gør opmærksom på problematikken, des bedre.

  Måske kan vi ‘speltmødre’ ikke redde hr og fru Jensen og deres børn (tænker på de fantastiske Jamie Oliver udsendelser fra USA, der fik karakter af noget med Messias’ genkomst..), men der bør være noget at vælge mellem, så alle, der har lyst/har samvittighed overfor deres børn kan vælge sundt.

  Liv

 6. Frk. Lilla siger:

  Må indrømme at jeg også syntes at det er helt grotesk! Hvordan skal man give børnene gode værdier omkring sundhed med i bagagen når der alle de “sjove steder” er stoppet med friture.?!
  Men kan da komme med en god nyhed så.. Var en tur i Djurs som erland igår og der er der efterhånden et stort udvalg af forskellig kost, dog også friture, MEN man har andre muligheder.. Der er sågar en stor frugt og grønt bod med et stort skilt om at huske de 600g om dagen. Der sælges salater og fuldkornspandekager m.m.

  Så mon ikke flere er på vej med på den lidt sundere bølge.. Så mangler vi bare at biograferne også får en tur ;)

 7. Anne siger:

  Jeg har også undret mig længe. Da jeg arbejdede i en café i Odense Zoo, mens jeg læste var der også ret langt mellem de gode råvarer. Så prøvede Aalborg Zoo med et koncept med sund mad – det måtte desværre lukke efter et års tid, fordi der ikke var kunder til den sundere og lidt dyrere mad. Odense Zoo prøver med noget “byg din egen mad”, hvor man kan blande nogle mindre ting til en menu – fx snackgulerødder, frugt i både, minifrikadeller, rugbrød etc. Jeg håber tiden er moden til det nu, men desværre har jeg mine tvivl – mange forældre forbinder åbenbart forlystelser med røde pølser…

 8. Jeg har ændret min blog til, at kun inviterede kan læse den. Jeg vil meget gerne invitere dig, så hvis du stadig har lyst til at følge mig, vil du så ikke nok sende en mail på Marianne.helstrup [at] tdcadsl dk
  Hilsen Marianne

 9. Monica siger:

  Jeg er SÅ enig. Om jeg begriber, hvorfor vi ikke kan få et nogenlunde tilforladeligt alternativ til friture-fedt og most “kød” i tarm. Jeg bliver skuffet hver gang, vi er på tur, og efterhånden lærer jeg, at jeg skal smøre en god madpakke hjemmefra og så nøjes med at købe is i kiosken.

 10. [...] stødte jeg på dette velsvungne indlæg om, hvorfor i alverden maden i forlystelsesparker skal være så uendeligt trist og blottet for [...]

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Søg ...

Flo's tweets

fiepipfiepip: Me and my gingerbread latte #starbucks #bilka #fields #megayay @ Starbucks Bilka Fields http://t.co/RiJx51TO
2 years ago from Instagram
fiepipfiepip: Smukke damer, der ved hvad de snakker om trendwise. Dem kan vi lide. Tag et kig. http://t.co/AzsPK1F4
2 years ago from web
fiepipfiepip: Ka' du lide pizza? Ja, også mig. Er nomineret i den her, og vil blive glad for en stemme: http://t.co/49ZfbXKx
2 years ago from web
fiepipfiepip: JAAAA allemand, kom og støt årets Geek Girl Meetup 2012 | booomerang.dk - crowdfunding på dansk http://t.co/ih7RJYe3
2 years ago from Tweet Button

Translate me

  Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2014 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak