Hvad er fedtfattigt?

18 jun 2012 af Flo, Ingen kommentarer »

En gang i mellem husker jeg, at det på mange måder er et parallelunivers, vi lever i, herovre i fedtfattig-land. Hvis ikke, folk er direkte fnysende og nedladende overfor konceptet, fordi det jo ikke er rigtig mad (hvad det så end er?), så er de faktisk temmelig uoplyste. Ligesom jeg var, might I add. Så ingen formanende fingre her. Bare lidt undren.

Her i huset betyder fedtfattigt nærmest uden fedt. Vi er helt nede på 2-3 procent fedtindhold, og derfor synes det bizart for mig, når leverpostejen med 13 procent, osten med 25 eller slanke-cookies med 12 procent betegnes som fedtfattige. Det er jo ikke rigtigt. 25 gram fedt pr. 100 gram er en fjerdedel. Den der ost gør dig ikke slank. 12 gram fedt i en småkage er heller ikke fedtfattigt. Det er bare sådan lidt blah. Kom og besøg mig, så skal jeg lave kager til dig helt uden fedtstof, der får de der cookies (ja, jeg kigger på jer, Isis) til at smage ligeså godt som overkørt flødebolle på en mudret markvej.

Den anden dag postede en af mine Facebookvenner et billede, hvor der stod noget i retning af, at når der står “low fat” på pakken, så bør du simultanoversætte det med “pas på, her er en madvare fuld af funky kemi”. Det er ikke helt løgn. Naturligt fedtindhold bliver ofte erstattet med underlige ting og sager, når der fra producentens side pinedød skal laves en light version (som så i virkeligheden ikke er særlig light, jævnfør det med leverpostejen/osten/småkagerne).

Derfor kan det, surprise!, altså bedst betale sig at tage sin mad alvorligt. Og det gælder OGSÅ den fedfattige mad. Brug rene ingredienser uden kæmpe fedtindhold. Det behøver der altså ikke være nogle dikkedarer i. Det behøver man ikke rynke på næsen af. Se på den der kalkun, vi fik sidste jul. Den havde været sønderjyllands gladeste, mest fritspankulerende kalkun, og da den lå på vores middagsbord, smagte den himmelsk.

Når det så er sagt, så findes der jo low fat/fedtfattige produkter, som er lækre – fordi der ikke er den store kemiske cocktail på varedeklarationen. Tag nu en økologisk muslibar som den her. Der er ingen nødder i, ergo er der ikke så meget fedt. Og de der spegepølser fra Aalbæk, jeg har himlet om før. De er lavet af kød, som har siddet et sted på dyret, hvor den ikke havde et fedtdepot. Så enkelt er det.

I dag har jeg lavet agurkesalat. Og jeg har tænkt mig at lave pizza til aftensmad med noget møglækker røget tysk spegeskinke. I fryseren ligger en kæmpe oksemørbrad og venter på sin tur. Det behøver ikke være så svært.

Skriv kommentar

Kom indenfor! Jeg hedder Fie, og dette er Flo’s Diner. En blog om hverdagsopskrifter og madoplevelser, som er fri for fedt og frelste attituder. Mere

Gratis e-mag til dig

Søg ...

Translate me

    Translate to:

Arkivet

Kagerullen

© 2015 Flo’s Diner / Fie Lundsgaard Olsen. All rights reserved. Powered by Wordpress.

Om hjemmesiden - Copyright & vilkår - Statistik & annoncering - Kontakt - Tak